Üniversitemiz Kalite Komisyonu tarafından düzenlenen “Gazi Üniversitesi 2023 yılı Kalite Ödülleri Töreni ve İç Değerlendirme Raporu Çalıştay” programı geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan programa YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat ve Prof. Dr. Yücel Gelişli, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, öğretim üyeleri konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak yaptı. Gazi Üniversitesinde yapılan çalışmaları takdirle izlediklerini belirten YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Gazi Üniversitesinin kalite konusunda çok önemli aşamaları kat ettiğini söyledi.
YÖKAK’ın 2017 yılında kurulduğu bilgisini de veren YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Türkiye’de şu anda 208 üniversitenin eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı. Bu üniversitelerin 53’ünün akredite olduğunu belirten YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, aralarında Gazi Üniversitesinin de bulunduğu 18 üniversitenin tam akredite olduğunun altını çizdi.
YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, gerek kurumsal gerekse program akreditasyonuna büyük önem verdiklerini ifade ederek, YÖKAK’daki kalite güvence sistemini nasıl geliştirdiklerini anlattı. İlerleyen dönemlerde enstitüleri de akredite etmek istediklerini kaydeden YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Gazi Üniversitesi yönetimini ve ödül alacakları gösterdikleri başarı dolayısıyla tebrik ederek konuşmasını tamamladı.
Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise, “Kurum Kültürü Olarak Kalite Güvencesi” adlı sunumunu yaptı. Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne 2020 Ağustos ayında atandığını anımsatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu köklü kurumun başarılarını artırmak, gururla taşıdığımız Gazi adını daha da yüceltebilmek adına çok büyük hedeflerimiz ve umutlarımız vardı. Aradan geçen 40 ayda akademik ve idari personelimizin büyük gayretleri ve paydaşlarımızın desteğiyle emeklerimiz karşılıksız kalmadı ve çok güzel başarılara hep birlikte imza attık. Üniversitemiz Araştırma Üniversiteleri kategorisinde A3’ten A2 kategorisine yükselmeyi başardı. Akabinde topyekûn yürütülen kalite seferberliğiyle 2022 yılı Yükseköğretim Kalite Kurulu Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında 5 yıllık tam kurumsal akreditasyonu almaya hak kazandık. Uluslararası saygın derecelendirme kuruluşlarının yayınladığı sıralamalarda derecelerimiz istikrarlı bir biçimde yükseldi. Ve geçtiğimiz hafta, Üniversitemizin TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandığı açıklandı. Ne mutlu ki tüm bu kutlu başarıları yaşamak nasip oldu, emeği geçen tüm yol arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Üniversitemizin misyon ve vizyonu doğrultusunda amaçlarımıza ulaşabilmek için başarıyı hedef alan, etkili, verimli ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla Üniversitemizdeki yönetsel süreçlerde bizzat bulunmaya gayret ettik. Bizlerin bulunamadığımız noktada yönetim ekibimiz her düzeyde yönetişim süreçlerine liderlik ettiler. Bununla birlikte bu Kurumun hepimizin olduğu inancıyla, tüm iç paydaşlarımızın süreçlere dahil edilmesini çok önemsedik. Paydaş odaklı yönetim yaklaşımımızda, tam katılım ve takım çalışmasına çok önem verdik. Hem birimlerimizin hem personelimizin güçlendirilmesini destekledik. Bunun sonucunda hem Kurum genelinde hem de birimlerimizde çok değerli iyileştirmeleri hayata geçirdiler. Pek çok birimimiz, kendi alanlarında çok önemli başarılara imza atarak bizleri gururlandırdılar. Kişi ve birim olarak elde edilen bu başarıların Kuruma kattığı güç şüphesiz çok önemli. Bununla birlikte bu başarıların ardında yatan sistem ve araçların Kurum geneline yaygınlaştırılması amacıyla birim iyi uygulamalarının Kalite Ödülleri ile taçlandırılması için bugünkü etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir.”
Kalite Ödüllerinin dört ana başlık ve üç düzeyde sahiplerini bulacağını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Başvuru yapan tüm birimlerimizin çalışmaları çok kıymetlidir. Başvuru sahibi tüm birimlerimize, bu çabalarından ötürü teşekkür ediyorum. İnsan odaklı bir yönetim anlayışıyla kaliteyi kurum kültürü haline getirebilmek amacıyla tüm yönetici ve personelimizin ve hatta öğrencilerimizin desteğiyle çalıştık. Güçlerimizi artırmak ve kendimizi geliştirmek, Üniversitemizi biraz daha yüceltebilmek amacıyla atılan her adımda, çözümün bir parçası olduğunu gören Gazi Ailesi biraz daha gayretlenmiş, biraz daha kenetlenmiştir. Yetkinliklerimizi sürekli geliştirmeyi ve Kurumu sürekli iyileştirmeyi prensip haline getiren yönetişim anlayışımızla kurumsal kalite güvencesi sisteminin geliştirilmesi adına çok güzel işler başardık. Önümüzdeki süreçte de dinamizmini ve coşkusunu hiç kaybetmeyen bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Sözlerime son verirken, siz kıymetli misafirlerimizi ve mesai arkadaşlarımı saygı ve hürmetle selamlarken, öğleden sonra yapacağımız İç Değerlendirme Rapor Çalıştayımızın verimli ve başarılı geçmesini diliyorum.”
Açılışta söz alan Rektör Yardımcısı ve Kalite Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Gazi Üniversitesi Örnek Uygulamaları” başlıklı konuşmasını yaptı. “Üniversitemiz büyük bir deneyime, tarihten gelen bir güce, geleneklerine bağlı ama bir o kadar da gelişim odaklı bir kurum kültürüne sahip bir Kurum olarak kalite ilkesine dayalı yönetişim anlayışını içselleştirmiş bir Üniversite” diyen Rektör Yardımcısı ve Kalite Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Şüphesiz bunda, kalite güvencesi çalışmalarının 2005 yılından bu yana kurumsal olarak sürdürülüyor olmasının etkisi büyüktür. Tabana yayılan bir örgütlenmeyle tüm akademik ve idari birimlerinde kalite ekipleri kuran, akademik ve idari personel ile öğrencilerin olduğu bu ekiplerin desteğiyle düzenli olarak iç değerlendirme raporu hazırlayarak üst Kurullara gönderen Üniversitemiz, kalite çalışmalarındaki bu disiplinini uzun yıllardır başarıyla sürdürmektedir” dedi.
Kalite Komisyonunun birim ziyaretlerini 2021 yılından bu yana düzenli olarak yaptığını belirten Rektör Yardımcısı ve Kalite Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Bayındır, bu ziyaretlerde hem birim yönetimleri hem de personeliyle bir araya gelinerek işin sahiplenilme düzeyinin artırılmasının sağlandığını vurguladı.
Rektör Yardımcısı ve Kalite Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle devam etti: “2020 yılında 21 olan Komisyon üye sayısı bugün 33’e yükseltilmiştir. Rektör başkanlığındaki Komisyonumuzda hemen her akademik birimden temsiliyetin olması önemsenmiştir. Kurumda kalite güvencesi sisteminin güçlendirilmesi açısından kritik role sahip kurum koordinatörlerimiz ve paydaşlar açısından kilit görevdeki uygulama araştırma merkezlerimizin bizzat kalite çalışmalarının içerisinde olması ve kurumsal iyileştirmelerin birlikte planlanması imkanı yaratılmıştır. Komisyona bağlı çalışma gruplarında farklı bilim alanlarından üyelerimizin yer alması, kurumsal dönüşümlere yön verirken çok boyutlu düşünme olanağı yaratmıştır. Komisyon öğrenci temsilcisinin belirlenmesine ilişkin gerçekleştirilen bir diğer yenilik ise temsilci seçimine ilişkin usul esas belirlenerek seçime gidilmesi ve adayların bir komite marifetiyle değerlendirilmesi olmuştur. İlk seçilen öğrenci temsilcimiz mezun olduğu için yenilenen seçimlerle yeni öğrenci temsilcimiz belirlenmiştir.”
Üniversitemizde kurumsal akreditasyon farkındalığının artırılması amacıyla çok sayıda çalışma yürütüldüğünü kaydeden Rektör Yardımcısı ve Kalite Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şunları aktardı: “Üniversitemiz paydaş görüşlerini yönetişim süreçlerine aktarmayı çok önemsediğinden farklı paydaşlarımıza yönelik 18 farklı kurumsal anket, Kalite Komisyonu tarafından geliştirilerek uygulamaya alınmıştır. Bu anketler analiz edilerek raporlanmakta ve bu raporlar şeffaflık ilkesi gereği Üniversitemiz sayfasından yayınlanmaktadır. Ayrıca rapor sonuçları Rektörümüz başkanlığındaki geniş katılımlı toplantılarda paydaşlarla değerlendirilmekte ve sonuçları iyileştirmelere aktarılmaktadır. Kurum olarak paydaş katılımının bir aracı da Kurullardır. Biz de yükseköğretim sisteminde örnek bir uygulama olarak Uluslararası Danışma Kurulumuzu oluşturduk. Eş zamanlı olarak güncellenen Danışma Kurulu Üyelerimizle birlikte artık dış paydaşlarımızla daha etkin bir iletişim kurmaktayız.”
Rektör Yardımcısı ve Kalite Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bugün Gazi Üniversitesi Kalite Ödülleri ilk kez sahiplerini bulacak. Her bir çalışma ayrı değerli olduğundan Komisyon olarak karar vermekte inanın epey zorlandık. Sürecin mümkün olduğunca nesnel ve şeffaf yürütülebilmesi için kapsamlı bir değerlendirme formu ile PUKÖ çevriminin kapatılması, paydaş etkileşimi, KİP ilişkilendirilmesi gibi pek çok açıdan başvuru dosyalarını değerlendirdik. Neticede çalışma gruplarının önerisi ve Komisyon kararıyla bir değerlendirmeye varıldı. Ödül kazanan tüm birimlerimizi samimiyetle kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Ödüle başvuran birimlerimizi de çabalarından ötürü takdir ediyor ve katılımları için teşekkür ediyorum. Programımızın ikinci bölümünde gerçekleşecek olan İç Değerlendirme Raporu Çalıştayı da yine birim ziyaretleri neticesinde kararlaştırılan bir iyileştirme olarak hayata geçirilmiştir. Tüm birimlerimizin kalite ve akreditasyon çabalarına destek vereceğine inanıyorum. Değerli katılımcılar, YÖKAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’a Çalıştayımıza verdikleri destek ve törene katılımları için teşekkürlerimi sunarak konuşmamı tamamlamak istiyorum. Üniversitemiz için yeni iyileştirme ve örnek uygulamalarda bir araya gelme temennisiyle tüm kıymetli katılımcılarımıza saygılar sunuyorum."
Açılış konuşmalarının ardından “Kalite Ödülleri Takdim Töreni"ne geçildi.
Liderlik, Yönetişim ve Kalite başlığında "Fark Yaratan Mezun Ödülü” iyi uygulamasıyla Akademik Birimler Kategorisi Ödülünü kazanan Eczacılık Fakültesi – Dekanımız Prof. Dr. İlkay ERDOĞAN ORHAN, “TS EN ISO/IEC 17025:2017 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlarının gerekliliğinin sağlanması” iyi uygulamasıyla Uygulama ve Araştırma Merkezleri Kategorisi Ödülünü kazanan İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Korunma, Uygulama ve Araştırma Merkezi - Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Haluk KORALAY ile “Risk Yönetim Sistemi” iyi uygulamasıyla İdari Birimler Kategorisi Ödülünü kazanan Risk İzleme ve Yönlendirme Komisyonu - Komisyon Başkanımız ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı POLAT.
Eğitim ve Öğretim başlığında; “Akran Yönderlik (Mentorluk) Programı” iyi uygulamasıyla Akademik Birimler Kategorisi Ödülünü kazanan Hemşirelik Fakültesi – Dekanımız Prof. Dr. Sultan AYAZ ALKAYA ile “Çevrim İçi Ölçme Değerlendirme Yazılımı” iyi uygulamasıyla Uygulama ve Araştırma Merkezleri Kategorisi Ödülünü kazanan Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi - Merkez Müdürümüz Doç. Dr. Mutlu Tahsin ÜSTÜNDAĞ
Araştırma ve Geliştirme başlığında; “Enerji Akademi Programı İş Birliği Protokolü” iyi uygulamasıyla Akademik Birimler Kategorisi Ödülünü kazanan Fen Bilimleri Enstitüsü - Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Uğur GÖKMEN ile “Nitelikli Araştırmacı Yetiştirilmesi Sistematiği Geliştirilmesinin Planlama ve Uygulama Süreçlerinin Yönetimi” iyi uygulamasıyla Uygulama ve Araştırma Merkezleri Kategorisi Ödülünü kazanan Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi - Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK
Toplumsal Katkı başlığında “Dezavantajlı Grup Destek Sistemi” iyi uygulamasıyla Akademik Birimler Kategorisi Ödülünü kazanan Yabancı Diller Yüksekokulu – Yüksekokul Müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Mustafa Akın GÜNGÖR ile “Ankara Ürün Tasarım Çalıştayı” iyi uygulamasıyla Uygulama ve Araştırma Merkezleri Kategorisi Ödülünü kazanan Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi - Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Serkan GÜNEŞ ve “Teknolojiden İstihdama Bir Hayat Boyu Öğrenme Modeli: BELTEK” iyi uygulamasıyla İdari Birimler Kategorisi Ödülünü kazanan BELTEK Genel Koordinatörlüğü - BELTEK Proje Yöneticisi ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’a ödül takdim edildi. Rektörümüze ödülü Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK’ın ve Gazi Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Emba Energy A.Ş Genel Müdürü Fatih YAZITAŞ tarafından takdim edildi.
Jüri Özel Ödülünü ise Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK’a da Yükseköğretimde kalite güvencesi sistemlerine verdiği katkılardan dolayı Gazi Üniversitesi 2023 yılı Kalite Ödülleri Jüri Özel Ödülünü Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ ve Gazi Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Emba Energy A.Ş Genel Müdürü Fatih YAZITAŞ takdim etti.
Gazi Üniversitesi 2023 yılı Kalite Ödülleri Jüri Özel Ödülünü, Gazi Üniversitesi kalite güvencesi sisteminin geliştirilmesine verdiği katkılardan dolayı Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR’a Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK, Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ ve Gazi Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Emba Energy A.Ş Genel Müdürü Fatih YAZITAŞ takdim etti.
Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
GÜ Kalite Komisyonu Öğrenci Temsilcisi olarak öğrencimiz Cansu DEMİR seçilmiştir.
2024 yılı Kalite Komisyonu Paydaş Değerlendirme Toplantısı 05.11.2024 Tarihinde Gerçekleştirildi
KAP Ara Değerlendirme Öncesi Deneyim Paylaşım Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
“Gelişmeye Açık Yönler ile İlgili KVYS Veri Girişi Bilgilendirme Toplantısı” Gerçekleştirildi
Gazi Üniversitesi 2024 Yılı Kalite İyileştirme Planı İzleme Toplantıları
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.