Kalite Komisyonu Paydaş Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
15 Şubat 2024 | 17:13

Üniversitemiz Kalite Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Kalite Komisyonu Paydaş Değerlendirme Toplantısı, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız başkanlığında Rektörlük Yeni Senato Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, Üniversitemizde her yıl düzenli olarak Kalite Komisyonu tarafından uygulanmakta olan ve sonuçları kurumsal iyileştirme süreçlerine aktarılan öğrenci memnuniyet anketi, akademik personel memnuniyet anketi ve idari personel memnuniyet anketi ile mezuniyet anketi analiz sonuçları iç ve dış paydaşlarla değerlendirildi.

Toplantıya Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları, Akademik Birim Yöneticileri, Kalite Komisyonu ve Kalite Koordinatörlüğümüz fiili olarak katılırken; Senato, Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulları Üyeleri, Uygulama ve Araştırma Merkezleri Müdürleri, Kurul ve Komisyon Başkanları, Kurum Koordinatörleri, İdari Birim Yöneticileri ve Birim Kalite Ekipleri Üyeleri toplantıyı çevrim içi olarak takip etti. Danışma Kurulu Üyeleri EÜAŞ Genel Müdürü Zafer Benli, GSB Spor Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Altunsoy, MEB Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık ve TORKU Holding’den Ali Altuntaş toplantıya çevrim içi katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bugün Üniversitemizin kalite yönetimi süreçlerini daha da güçlendirmek, geliştirmek ve ileriye taşımak adına çok önemli bir toplantıda daha bir araya geldiklerini söyledi.  Kurumsal anketlerimizin analiz sonuçlarının, Üniversitemizin güçlü yanlarını vurgulamamıza ve zayıf yanlarını daha etkili bir şekilde ele almamıza olanak tanıdığını ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, bu toplantıların, iç ve dış paydaşlarımıza mevcut memnuniyet düzeylerimizi şeffaflıkla ilan ettiğimiz ve hep birlikte kalitemizi daha da artırabilmek için yapabileceklerimizi tartıştığımız önemli bir fırsat sunduğunu dile getirdi.  Paydaşlarımızın kalite güvencesi süreçlerimize sağladıkları katkıların, daha etkin ve etkili iyileştirmeler yapabilme potansiyelimizi artırdığına vurgu yapan Prof. Dr. Musa Yıldız, gönüllülükle ve içtenlikle bu sürecin yürütüldüğünü belirtti.

Yükseköğretimde kalite güvencesinin, sadece bir kurumun başarısını değil, aynı zamanda toplumun gelişmişlik düzeyini de artıran önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, bu nedenle paydaş katılımı sürecinin kendileri için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. “Sizlerin bakış açıları, deneyimleri ve geri bildirimleriniz, Üniversitemizin kalitesini her geçen gün biraz daha da artırmak adına bize yön göstermektedir” diyen Prof. Dr. Yıldız, yükseköğretimde kalite güvencesinin, sadece birkaç kişinin sorumluluğundaki bir yük değil, gönüllü desteklenen ve kararlılıkla yürütülen bir ekip işi olduğuna değindi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, akademik ve idari personelimizin, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın, kurumumuzun gelişimine yönelik değerli görüşlerini ve deneyimlerini paylaşarak kalitemizi sürekli iyileştirmemize katkı sağladığını ifade etti. Akademik personelimizin uzmanlıkları ve akademik birikimlerinin, eğitim ve araştırma kalitemizin belirlenmesinde ve güçlendirilmesinde kritik bir rol oynadığından söz eden Prof. Dr. Yıldız, idari personelimizin ise kurum içi süreçlerinin etkin yönetimi ve destek hizmetlerindeki kaliteyi artırmada büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Öğrencilerimiz ve yeni mezunlarımızın, Gazi Ailesinin mensubu oldukları dönem boyunca deneyimlediklerini en samimi şekilde anketlere yansıttığını anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Gerçek deneyimlerin aktarılması, gençlerimizin deneyimleri, eğitim ve hizmet standartlarının iyileştirilmesi, eğitim programlarımızın geliştirilmesi ve daha iyi bir öğrenme ortamı sunulması adına bize önemli ipuçları sunmaktadır. Bu kapsamda her bir paydaşımızın öneri ve geri bildirimleri, kurumumuzun başarısını yükseltmek için kılavuz oluşturacaktır. Paydaşlarımızın sağlayacağı değerli girdiler, stratejik planlarımızı ve politikalarımızı güçlendirecek, eğitim kalitemizi artıracak ve kurumumuzu daha rekabetçi hale getirecektir.”

Paydaş katılımının sadece bir değerlendirme aracı olmanın ötesinde, sürekli iyileştirmelerin anahtarı olduğuna inandıklarını söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, “Sizlerin fikirleri ve geri bildirimleri, Üniversitemizin kalitesini yükseltmek ve tüm paydaşlarımıza daha güçlü bir Kurum olarak daha nitelikli hizmet sunmak adına kılavuzumuz olacaktır” diye konuştu.

Bu toplantıda, sadece sorunları değil, aynı zamanda çözümleri de konuşmak istediklerini dile getiren Prof. Dr. Yıldız,  “Sizlerin katkıları ile ortaya çıkacak öneriler ve stratejilerle, daha güçlü bir kurum olma yolunda adımlar atmış olacağız” dedi. Hep birlikte çalışarak, açık iletişim ve iş birliği içinde, Üniversitemizin kalite güvencesi sistemini çok daha güçlü temellere oturtabileceklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasını, toplantının Kurumumuzun daha iyi bir geleceğe yönelik adımlar atmasına vesile olmasını temenni ederek tamamladı.

Toplantıda söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Gazi Üniversitesi olarak 2023 yılında YÖKAK 5 yıllık tam Kurumsal Akreditasyon ve TS EN ISO Kalite Yönetim Belgesi alma başarılarını gösterdiklerini söyleyerek, “Araştırma Üniversiteleri ligindeki başarımızı sürdürüyor, uluslararası derecelendirme çalışmalarında sıralamamızı sürekli yükseltiyoruz” dedi. Bu başarının kolay kazanılmadığını, uzun ve zahmetli çalışmaları, kararlılıkla sürdürülen sistematik uygulamaları gerektirdiğini anlatan Prof. Dr. Bayındır, özellikle son üç yıldır Kurum olarak arkamıza aldığımız rüzgârı yaratabilmek için çok büyük bir ekibin yılmadan çalıştığının altını çizdi. “Bugün toplantımızın katılımcısı olan tüm yönetim ekibi, akademik ve idari birim yöneticilerimiz, kurul ve komisyonlarımız, tüm akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin katkılarıyla Üniversitemizi her gün emin adımlarla biraz daha ileriye taşıyoruz” diyen Prof. Dr. Ramazan Bayındır, mevcut durum ile yetinmediklerini, sürekli iyileştirmek için mevcut imkanlar çerçevesinde Kurum olarak büyük çaba gösterdiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Bayındır, bu aşamada en önemli dayanak noktalarından birinin de kurumsal anketler aracılığıyla derlenen paydaş görüşleri olduğuna işaret etti. 

Üniversitemiz Kalite Komisyonu tarafından geliştirilen, Kalite Koordinatörlüğü ve birimlerimiz iş birliği ile uygulanarak İstatistik Danışmanlık, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından raporlanmakta olan çok sayıda anketin, Üniversitemizin mevcut durumuna ayna tutabilmemizi sağladığını aktaran Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Bu kapsamda bugün sonuçlarını değerlendireceğimiz Memnuniyet Anketleri ve Mezuniyet Anketinin yanı sıra Paydaş Görüş Anketi, Kurum Kültürü Anketi, Ders Değerlendirme Anketi, Yeni Öğrenci Anketi ve İşveren Görüş Anketi gibi çok sayıda çalışmayı düzenli olarak yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Bu anketlerin analiz raporlarının bugünkü gibi geniş katılımlı toplantılarla mutlaka irdelendiğine değinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, aynı zamanda belirli bir memnuniyet düzeyinin altında kalan hususların mutlaka Kalite İyileştirme Planı kapsamına alındığını söyledi. Bu sayede iyileştirmelerin sistematik olarak planlanması, uygulanması ve izlenmesinin sağlandığının üzerinde duran Prof. Dr. Ramazan Bayındır, memnuniyet düzeylerinin yüksek çıkmasının kendilerini mutlu ederken bu güçlü yanlarımızı nasıl sürdürülebilir kılacaklarını da mutlaka ele aldıklarını belirtti. Kalite güvencesinin ancak paydaş katılımıyla desteklenirse kurum kültürü haline gelebileceğini bildiklerini ifade eden Prof. Dr. Bayındır, bu sebeple kurumsal dönüşümün ivmesini veren paydaşların görüşlerini aldıklarını, memnuniyetlerdeki trendi izlediklerini ve şeffaf bir şekilde paylaştıklarını söyledi.

Geri bildirimler kapsamındaki iyileştirmeleri de mutlaka hayata geçirip neticelerini Kalite İyileştirme Planı İzleme Toplantılarında aktardıklarını dile getiren Prof. Dr. Ramazan Bayındır, sözlerini “Nihai olarak hem KİP gerçekleşmelerimiz hem de Memnuniyet Anketi bulgularımız mutlaka Birimlerimiz tarafından hazırlanan İç Değerlendirme Raporları ve Kurum İç Değerlendirme Raporunda irdeleniyor. Üniversite olarak sürekli iyileştirme sistematiğini içselleştirdiğimizi gönül rahatlığıyla ifade edebilirim. Bu süreçte bizlere özverili çalışmalarıyla destek olan Kalite Komisyonu Üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. Ve özellikle kurumsal anketlerimizin Üniversite geneli için raporlanması çalışmalarını ekibiyle birlikte başarıyla yürüten İstatistik Danışmanlık, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Akif BAKIR hocamıza ve ekibine çok teşekkür ediyoruz” diyerek tamamladı.

Ardından İDEAM Müdürü ve Kalite Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Bakır, Akademik ve İdari Personel ile Öğrenci Memnuniyet Anketleri ve 2023 yılında ilk kez mezuniyet işlemleri aşamasında uygulanan Mezuniyet Anketi Analiz Raporlarını paylaştı. Toplantı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Toplantıda gerçekleştirilen sunum aşağıdaki bağlantıdan indirilebilir.

MEMNUNİYET VE MEZUNİYET ARAŞTIRMASI SUNUMU_15_ŞUBAT_2024

 

-1 -1 -1 -1
background image