Kalite Komisyonu İç Değerlendirme Raporu Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
15 Ocak 2024 | 21:23

Kalite Komisyonu tarafından 2023 Yılı İç Değerlendirme Raporu çalışmaları kapsamında çevrim içi "Kalite Komisyonu İç Değerlendirme Raporu Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Toplantıya Kalite Komisyonu Üyeleri, kalite çalışmalarından sorumlu birim yöneticileri ve yönetici yardımcıları, birim kalite ekipleri ve program/bölüm/ABD kalite çalışma grubu üyelerinin aralarında bulunduğu 380 kişi katıldı.

Rektör Yardımcımız ve Kalite Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Bayındır, 2023 Yılı Kurum İç Değerlendirme Raporu çalışmalarının 10 Ocak 2024 tarihli YÖKAK yazısının ardından gerçekleştirilen 12 Ocak 2024 tarihli Kalite Komisyonunda KİDR 2023 Takviminin karara bağlanmasıyla başlatıldığını açıklayarak ilgililerin takvime uyması gerektiğine dikkat çekti. Üniversitemizdeki planlama, uygulama, izleme ve iyileştirme süreçlerinin bütüncül bir bakış açısıyla eksiksiz olarak raporlanabilmesi amacıyla YÖKAK KİDR Hazırlama Kılavuzu Sürüm 3.2’den uyarlanarak Kalite Koordinatörlüğümüzce  iki ayrı kılavuz hazırlandığını ve bu kılavuzların birimlerle resmi yazı, Koordinatörlük internet sayfası ve toplantının sohbet ortamından birimlerimizle paylaşılacağını Akademik birimlerimiz ile uygulama ve araştırma merkezlerimizin, 46 alt ölçütün tümüne yer veren Birim İç Değerlendirme Raporu,  Üniversitemiz kurul ve komisyonları, kurum koordinatörlükleri ve idari birimlerinin ise sorumlu oldukları alt ölçütlerin tümüne yer veren Kurum İç Değerlendirme Alt Ölçüt Raporlarını hazırlayarak 26 Ocak 2024 tarihine kadar Kalite Komisyonuna sunmaları gerektiği vurgulayan Prof. Dr. Ramazan Bayındır, birimlerin dikkat etmesi gerektiği hususlar hakkında da bilgi verdi.

BİDR’lerde hiçbir alt ölçüt için “bu başlık birimimizi ilgilendirmemektedir” yanıtı beklenmediğini, kurumsal süreçler için gerekirse Üniversite KİDR’inin referans verilebileceğini açıklayan Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Kurul/Komisyonlar, Kurum Koordinatörlükleri ve İdari Birimlerin, Üniversitemiz adına yürüttükleri işlere yönelik KİDR Alt Ölçüt Raporu hazırlarken Raporlarında, Üniversite Raporunun ilgili kısmına aktarılacağına dikkat çekti. Raporlarda süreçlerin anlatılması, süreçlerdeki iyileştirmelere vurgu yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bayındır, “5 yıllık Tam Kurumsal Akreditasyon alan bir Üniversite olarak Gazi Üniversitesi ağırlıklı olarak 2023 yılı iyileştirmelerini rapora aktarmalıdır.” dedi. İyileştirmeler anlatılırken mutlaka Kalite İyileştirme Planı, Stratejik Plan, Strateji Eylem Planı ve Kurumsal Akreditasyon Raporuna atıfta bulunulması ve anlatılanların mutlaka kanıtlarla desteklenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ramazan Bayındır, kanıt kodlarına, metin içinde geçtikleri yerde atıf yapılması gerektiğini belirterek YÖKAK KİDR Hazırlama Rehberi Sürüm 3.2 güncellemesi gereği kanıtların karşılık geldiği olgunluk düzeyinin mutlaka kanıt kodunun önüne eklenmesi gerektiğini açıkladı. Kanıt isimlerinin boşluksuz ve maksimum 65 karakter olması, kanıt olarak tüm bir rapor/plan/belge vb.nin bütünü değil sadece ilgili sayfalarının kanıt olarak eklenmesi, JPEG/GIF veya web sayfası linki değil söz konusu kanıtların PDF’e yazdırılmış dosyalarının kanıt olarak sunulması, KVKK’ya aykırı kanıtlar, gizli belge ve bilgilerin kanıt olarak sunulmaması gibi hususları da aktaran Kalite Komisyonu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Boş bir anket formu paydaş katılımını kanıtlamaz, bunun yerine uygulanan anket bulguları sonucunda ulaşılan tespit ve bu tespite yönelik yapılan iyileştirme anlatılmalı ve kanıtlanmalıdır. Benzer şekilde sadece bir imza tutanağı kalite süreçleri için anlamlı değildir. Bunun yerine söz konusu toplantıda alınan kararlar ve bu kararların yönetişim süreçlerine nasıl aktarıldığı ve hangi iyileştirmelerin yapıldığı yazılmalıdır.” diyerek rapor yazımı ve kanıt kullanımına ilişkin önemli bilgiler aktardı. İç değerlendirme raporu çalışmaları ile ilgili tüm detaylar için Kalite Koordinatörlüğünce hazırlanan GÜ BİDR Hazırlama Kılavuzu ve GÜ KİDR Alt Ölçüt Raporu Hazırlama Kılavuzunun rapor çalışmasına başlamadan önce detaylı okunup anlaşılması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Bayındır, Kalite Koordinatörlüğü ekibi ve Kalite Komisyonu Birim Danışmanı Üyelerinin iç değerlendirme sürecinde birimlerimize her türlü desteği vermeye hazır oldukları ifade etti.

Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Gürcü Koç’un İç Değerlendirme Sunumu ve Kalite Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Nurgül Durmuş Şenyapar’ın KİDR Takvimi, raporda KİP/SP/KAR atıfları ve kanıtların gösterilmesi konularında katılımcılara bilgi vermesinin ardından toplantı soru cevap kısmı ile sona erdi.

Toplantı kaydına ulaşmak için tıklayınız: https://drive.gazi.edu.tr/4qjeebqe 

KİDR Toplantı -1 KİDR Toplantı -1 KİDR Toplantı -1
background image