İç Değerlendirme Çalışmaları

Gazi Üniversitesi iç değerlendirme faaliyetleri; YÖKAK'ın kalite ve yönetim, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplumsal katkı başlıklarında belirlediği ölçütler çerçevesinde Üniversitemizdeki süreçlerin izlenmesi, çeşitli ölçme araçları yoluyla paydaşlardan görüş alınması, Üniversitemizde kullanılan bilgi yönetim sistemleri ile gerekli verilerin izlenmesi ve tüm bu çalışmalarda elde edilen veriler kullanılarak YÖKAK Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Kılavuzu doğrultusunda yıllık olarak kurum iç değerlendirme raporlarının hazırlanmasıdır.

Üniversitemiz, 2005 yılından bu yana farklı yöntem ve araçlarla da olsa her yıl düzenli olarak yıllık iç değerlendirme raporlarını hazırlayarak ilgili kurumlara sunmaktadır. İlk olarak Gazi Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (GÜADEK) tarafından geliştirilen Özdeğerlendirme Raporu Hazırlama El Kitabı, 2007 yılına kadar akademik birimlerimizin özdeğerlendirme çalışmalarında yol gösterici olmuş, bu kitapta yer alan tablo verilerinin elektronik ortamda toplanmasına yönelik 2007 yılında bir veri tabanı oluşturularak hizmete sokulmuştur. 2008 yılında ise özdeğerlendirme çalışmalarında yapısal birlik sağlanması ve birimlerin iş yükünün hafifletilmesi amacıyla kurumsal değerlendirme raporunun yapısı güncellenmiş; YÖDEK tarafından yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Rehberiyle uyumlaştırılmıştır. Bu amaçla YÖDEK Rehberinde yer alan performans göstergelerinin daha sağlıklı ve verimli sonuç verebilecek yapıya kavuşturulması sağlanarak Gazi Üniversitesinin kurumsal yapısına uygun performans göstergeleri geliştirilmiştir. Ayrıca bu Rehberde yer alan olan Özdeğerlendirme Modeli Tablosu, akademik birimler için düzenlenmiş, modeldeki değerlendirmeye somut veri sağlayabilecek performans göstergeleri saptanmıştır. 2010 yılında istatistik verilerin derlenmesi sürecini hızlandırmak, doğru ve güvenilir verilere ulaşabilmek amacıyla GÜADEK Bilgi Sistemi hazırlanarak faaliyete alınmış, o dönemde hem yıllık özdeğerlendirme raporları için veri temini hem de memnuniyet anketlerinin elektronik ortamda uygulanması imkânını sunmuştur.

2016 yılından itibaren Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından geliştirilen Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Kılavuzu çerçevesinde kurum raporları hazırlanmaktadır. Bu rapor, İyileştirme Planları  ve Stratejik Plan gerçekleşmeleri ile desteklenmektedir. Kılavuzda yer alan ve 2021 yılına kadar ilgili birimlerden manuel olarak toplanan performans göstergeleri ise 2021 yılından itibaren Kurumsal Veri Yönetim Sistemi aracılığı ile toplanmaya başlamıştır.

İç değerlendirme çalışmalarını tabana yaymak için ise Üniversitenin tüm akademik birimleri,  Gazi Üniversitesi Birim İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Kılavuzu ışığında kendi raporlarını hazırlayarak Kalite Komisyonuna ulaştırmaktadır. Tüm bu bilgiler derlenerek hazırlanan Gazi Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporunda, Üniversitenin temel süreçlerine yönelik uygulamalar değerlendirilerek Üniversite Yönetimine süreçlerin iyileştirilmesinde yol gösterici olmaktadır.

Değerlendirme Raporları

 

background image